Doe mee aan onze test!

Wat als je borstkanker krijgt...

Als je de diagnose borstkanker krijgt, staat je leven even stil. Maar niet te lang, want tijd winnen is cruciaal. Hoe eerder de behandeling, hoe groter je kans op genezing. Echter, eenmaal uitbehandeld in het ziekenhuis ben je er nog lang niet. Je zit nog vol vragen en emoties. En kampt met bijwerkingen, ongemakken en complicaties. Littekenweefsel, oedeemvorming, verlies van zelfvertrouwen, een ‘frozen shoulder’, weinig energie, seksualiteitsissues… zo maar een paar voorbeelden van wat er na de behandeling op je af kan komen.

Nazorg is heel belangrijk

De manier waarop die nazorg ingevuld wordt, heeft grote invloed op het herstel en hoe je de draad van het leven weer op kunt pakken. Normaal gesproken word je bij dit soort klachten door de huisarts of oncologie verpleegkundige doorverwezen naar een therapeut. Voor elke klacht uiteraard een andere therapeut. Meestal op een totaal ander adres. Maar er is ook een andere methode. Nazorg Borstkanker heeft een uniek nazorgtraject ontwikkeld waarbij alle benodigde professionele zorg onder één dak zit en alle therapeuten nauw samenwerken om in 6 tot 12 weken tijd al je klachten en vragen in één keer aan te pakken. Met als doel jou weer zo snel mogelijk in je kracht te zetten. Hierdoor is de zorg effectiever en wordt aantoonbaar sneller resultaat bereikt.

Ons dilemma

Op dit moment wordt het behandeltraject van Nazorg Borstkanker nog niet volledig vergoed. Terwijl wij vinden dat alle (ex-)borstkankerpatiënten in Nederland recht zouden moeten hebben op goede nazorg. Belangrijkste reden is dat alle afzonderlijke behandelingen die Nazorg Borstkanker biedt wél wetenschappelijk zijn bewezen, maar de integrale aanpak daarvan (nog) níet. En daar zit een soort kip-/eiprobleem. Want officiële wetenschappelijke onderzoeken vergen veel tijd, grote testgroepen en veel geld. En dat is er niet. En toch willen we in beeld komen bij de zorgverzekeraars, bij alle vrouwen met borstkanker en eigenlijk bij heel Nederland. Het onderwerp moet op de agenda. En wij willen graag laten zien hoe effectief onze methode is.

Bewijskracht nodig!

Wie niet sterk is, moet slim zijn. Dus pakken we het anders aan. We gaan aan de zorgverzekeraars (en heel Nederland) laten zien, heel open en transparant, dat de behandelmethode van Nazorg Borstkanker werkt. Via een speciale website gaan we openlijk 10 cliënten behandelen volgens de Nazorg Borstkanker methode en volgen we – als controlegroep – ook 10 patiënten die deze behandeling niet krijgen. Het traject duurt zes weken en in die zes weken gaan de patiënten dagelijks bloggen over hun vorderingen en ervaringen. Iedereen kan deze blogs live volgen. Na zes weken zal het verschil tussen die twee groepen wel duidelijk zijn. En dat zet de zorgverzekeraars hopelijk aan het denken.

Bloggers gezocht!

Half januari start de monitoring van de 20 deelnemende patiënten. Betekent dat we nu op zoek zijn naar 20 vrouwen (en een paar reserves) die qua behandeling goed te vergelijken zijn (zodat we geen appels met peren vergelijken).

  • Is één of beide borsten geamputeerd en word je behandeld met chemo én bestraling?
  • Vind jij het belangrijk dat deze nieuwe methode een kans krijgt bij zorgverzekeraars?
  • Zie je het zitten om dagelijks in alle openheid je ervaringen en vorderingen via een blog te delen?
  • Ben je bereid gedurende zes weken één keer per week naar de kliniek voor Nazorg Borstkanker in Haarlem te komen?
  • En ben je tussen half november en half december 2015 uitbehandeld in het ziekenhuis?

Geef je dan via dit aanmeldformulier op voor onze monitoring-test.

We hopen op 60 aanmeldingen, zodat we uiteindelijk voor de test een zo gelijk mogelijke groep patiënten kunnen samenstellen. Het kan dus zijn dat je niet geselecteerd wordt. Uiteraard krijg je daar dan persoonlijk bericht van. En het kan zijn dat je geselecteerd wordt voor de controlegroep. Je krijgt dan niet de behandeling van Nazorg Borstkanker, maar volgt het reguliere traject en deelt je ervaringen daar over.

Is zo'n test veilig?

Volledig. Het behandeltraject als geheel is namelijk wel nieuw, maar de behandelingen zelf niet. Deze zijn allemaal wetenschappelijk bewezen. Bovendien zijn onze erkende therapeuten in de nazorg van borstkanker gespecialiseerd en dus als geen ander in staat om je passende zorg te bieden.

Wat kost het me?

Niets. De zorgverzekeraar vergoedt vermoedelijk een groot deel van de kosten en wij nemen de rest van de kosten voor onze rekening. Inclusief je reiskosten. Als dank voor het delen van je ervaringen.

Hoe zit het met mijn privacy?

De hele gedachte achter deze actie is natuurlijk transparantie en openbaarheid. Je ervaringen en vorderingen deel je derhalve met de hele wereld. Dat betekent niet dat we onzorgvuldig met je privacy omgaan. Zo zullen wij nooit medische gegevens van jou in de openbaarheid brengen. Of welke andere gegevens dan ook, zonder jouw nadrukkelijke toestemming. Je bepaalt zelf wat je wel en niet wilt delen in je blog. We willen alleen wel aan het eind van het experiment een rapport met de resultaten overhandigen aan zorgverzekeraars of het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarbij zullen je gegevens geanonimiseerd worden. Om geen misverstanden te krijgen, maken we vooraf duidelijke afspraken en leggen deze vast in een overeenkomst.

Wat als ik eerst nog vragen heb?

Neem dan vooral contact met ons op. Lucette Vermeijden heeft de behandelmethode ontwikkeld en staat je graag te woord om je vragen te beantwoorden. Je kunt haar bereiken via lucette@nazorgborstkanker.nl of via 06 34 05 81 69.

Geef je op voor de monitoring-test →