Over NZBK

Wat is Nazorg Borstkanker?

Nazorg Borstkanker is een uniek, kortdurend en allesomvattend behandelconcept voor (ex-) borstkankerpatiënten. Je kunt bij ons terecht na je behandelingen in het ziekenhuis. Het concept combineert alle verschillende vormen van professionele zorg onder één dak: fysiotherapie, huidtherapie, psychosociale zorg en diëtetiek/voedingsadvies. En voegt daar persoonlijke aandacht, liefde en één aanspreekpunt aan toe. Een kort en allesomvattend traject, aangevuld met diverse ondersteunende therapieën. Alle therapievormen worden ook los van elkaar aangeboden. Je krijgt wat je nodig hebt.

Zo werken we

  1. Kennismaking. Je krijgt alle informatie over de mogelijke gevolgen van je behandeling. Wat is normaal en wat niet? En wat kun je het beste doen of laten behandelen?
  2. Psychosociale en fysieke zorg. We bekijken wat je allemaal nodig hebt en waar mogelijk en gewenst combineren we dat.

Wat je nodig hebt, stellen we vast tijdens een intake. Hierin vertel je jouw verhaal en geef je aan waar je behoefte aan hebt. Wij passen het nazorgtraject volledig aan op jouw zorgvraag.

In het nazorgtraject staan een fysiotherapeut, huid- en oedeemtherapeut, psycholoog en diëtist/voedingsdeskundige voor je klaar. Zij werken samen of apart om jouw klachten te behandelen en je je energie weer terug te geven.

Wij willen je zo snel mogelijk weer goed in het leven zetten. Jij moet je goed en zeker genoeg voelen om weer te doen wat je graag wilt. Alleen dat vergroot de kwaliteit van jouw leven! Naast zorg hebben wij nog volop andere leuke dingen die je helpen je weer vitaal, energiek en in balans te voelen. Zorg voor jezelf.

Marian Tankink – 59 jaar

Na mijn behandeling tegen borstkanker was ik lichamelijk uitgeput, gestresst en had problemen met oedeem. Bij toeval kwam ik in contact met Nazorg Borstkanker. Hun aanpak was wat ik nodig had: geen standaard behandeling, maar aandacht en hulp voor mij als mens met mijn specifieke wensen en problemen. Hierdoor lukte het me om in korte tijd mijn energie weer terug te krijgen en het leven weer aan te kunnen, fysiek en mentaal. Echt bijzonder!

Missie & Visie

Onze missie: Nazorg Borstkanker is in 2020 heel vanzelfsprekend

In 2020 kunnen alle Nederlandse vrouwen na of met borstkanker met gemak gebruikmaken van een Nazorg Borstkanker traject. Door te kiezen voor een franchiseformule, rollen we Nazorg Borstkanker uit door heel Nederland. Alle zorgverzekeraars accepteren Nazorg Borstkanker als pakket en vergoeden het in z’n geheel. Nazorg Borstkanker staat als vanzelfsprekend op de Nederlandse zorgkaart, voor iedereen die er behoefte aan heeft.

Onze visie: Zorg voor jezelf

Mensen met of na kanker zijn niet zielig! Liefst 1 op de 4 mensen krijgt kanker. En 1 op de 7 krijgt borstkanker. Onder vrouwen is borstkanker de meest voorkomende kankervorm. Al deze vrouwen moeten een eerlijke kans krijgen om weer vrouw te zijn. Om zelfstandig en met hun vrouwelijke kracht om te gaan met de gevolgen van hun behandeling. Zij moeten zich absoluut niet minder voelen dan andere vrouwen, die geen borstkanker hebben gehad.

Nazorg Borstkanker biedt een allesomvattend, kortdurend nazorgtraject, volledig afgestemd op de individuele zorgvraag. Wij geven (ex-)borstkankerpatiënten handvatten waarmee zij zelf verder kunnen en zelf weten om te gaan met de gevolgen van of risico’s op complicaties. Wij nemen angsten weg door optimale informatie te bieden. Zo pakken onze cliënten snel hun eigen leven weer op, met de zekerheid die ze verdienen en nodig hebben.

Ons motto luidt ‘Zorg voor jezelf’, want iedereen is zelf verantwoordelijk voor haar of zijn eigen gezondheid. Besteed hier aandacht aan, optimaliseer je gezondheid, je vitaliteit en je kwaliteit van leven. Ook in een situatie dat de borstkanker niet te genezen is, ben je het waard om goed voor jezelf te blijven zorgen.

Organisatie

Nazorg Borstkanker is op de eerste plaats een uniek behandelconcept, ontwikkeld door Lucette Vermeijden. Alle verschillende vormen van professionele zorg onder één dak: fysiotherapie, huidtherapie, psychosociale zorg en diëtetiek/voedingsadvies. Gecombineerd met persoonlijke aandacht, liefde en één aanspreekpunt. Een kort en allesomvattend traject. Aangevuld met verschillende ondersteunende therapieën. Sinds 2010 bieden wij Nazorg Borstkanker aan vanuit onze kliniek in Haarlem.

Zo werken we

Alle therapeuten bij Nazorg Borstkanker zijn huurders en behandelen in trajectvorm. Eens per week houden wij intercollegiaal overleg. Maar de lijnen zijn kort bij ons, waardoor we elkaar direct kunnen bereiken als het nodig is. Naast onderling overleg is er nauw contact met de doorverwijzend specialist en/of de oncologieverpleegkundige. Ook houden we de huisarts op de hoogte en betrekken we hem of haar bij het traject als dat nodig of wenselijk is.

Stichting Nazorg Borstkanker

Naast het behandelconcept en de kliniek in Haarlem, is er de stichting Nazorg Borstkanker. Deze ondersteunt de Nazorg Borstkanker kliniek met financiële middelen. Hoe dat precies zit, lees je hier.

Franchise-organisatie

Om Nazorg Borstkanker in heel Nederland beschikbaar en vergoedbaar te maken door zorgverzekeraars, hebben wij gekozen voor een franchise-organisatie. Onze franchisenemers zijn huidtherapeuten en casemanagers. Interesse om franchisenemer te worden? Klik hier.

Familie & Vrienden

Jolie Care

Nazorg Borstkanker is het zusje van Jolie Care, het lingeriemerk voor vrouwen met of na borstkanker. Jolie Care ondersteunt ons financieel via de stichting Nazorg Borstkanker.

Ziekenhuizen

Natuurlijk werken wij nauw samen met de omliggende ziekenhuizen Spaarne Gasthuis (4 locaties), AVL en het Alexander Monro Ziekenhuis.

Ingeborg Douwescentrum

Psychologische hulp bij kanker is cruciaal binnen ons behandelconcept. Hiervoor vertrouwen wij volledig op de mensen van het Ingeborg Douwescentrum.

Stap.nu

Stap.nu is dé specialist in begeleiding bij kanker en werk. En is daarom een vertrouwde partner voor ons.

Samenwerking gezocht

We willen graag in contact komen met partijen om mee samen te werken. Zo denken wij aan:

  • Thuiszorg & buurtzorg. We horen graag van jullie. Neem gerust contact op.
  • Bedrijfsleven. Vind je Nazorg Borstkanker een mooi initiatief? Wil je met je bedrijf iets voor ons betekenen? Neem contact met ons op. Samenwerking betekent ook dat je een maatschappelijk betrokken organisatie wordt.
  • Een vervoersbedrijf. Graag verbinden wij ons aan een vervoersbedrijf dat alle tweedehands spullen, borstprotheses, lingerie en badpakken naar derdewereldlanden wil vervoeren. Laat maar weten.

 

 

Kwaliteit

Het unieke Nazorg Borstkanker behandelconcept wordt sinds 2010 succesvol toegepast in onze kliniek in Haarlem. De reacties van onze cliënten zijn zonder uitzondering positief. Voor ons is dat het allerbelangrijkste. Maar het is niet genoeg, realiseren we ons. Daarom vinden we het belangrijk om te vermelden dat alles wat Nazorg Borstkanker aanbiedt wetenschappelijk bewezen is. Wil je daar meer over weten, vraag dan het ‘evidence based’ zorgtraject bij ons aan.

Gediplomeerde en geregistreerde therapeuten

Nazorg Borstkanker werkt uitsluitend met gediplomeerde en geregistreerde therapeuten. Zij zijn allen aangesloten bij een beroepsvereniging en bij het kwaliteitsregister paramedici.

  • Psycholoog: GGZ
  • Huidtherapeut: NVH, NLnet
  • Fysiotherapeut: KNGF
  • Diëtist: NDVVoedingsdeskundige, NOD

Vrijwilligers

In de loop der jaren zijn we tegen een aantal enthousiaste vrijwilligers opgelopen. En dat vinden we ontzettend leuk. Sterker nog: we kunnen niet meer zonder vrijwilligers. Er is echt van alles nodig en mogelijk hier, en daar kunnen we wel wat handjes bij gebruiken. Wil jij iets betekenen voor Nazorg Borstkanker en onze cliënten? Neem dan contact met ons op!

Vrijwilligersorganisatie gezocht

Naast individuele vrijwilligers komen we ook graag in contact met organisaties die hier iets mee willen doen. Bijvoorbeeld een groep vrijwilligers die eens per maand iets wil organiseren. Denk aan het opzetten van een gesponsorde fiets- of wandeltocht voor (ex-) borstkankerpatiënten. Maar ook voor andere leuke ideeën en suggesties staan we open!

De initiatiefneemster

“Ik studeerde Huidtherapie, een veelomvattend beroep waarvan ook oedeemtherapie en littekentherapie deel uitmaken. Therapieën die vaak nodig zijn na borstkanker. Tijdens een kijkstage zag ik een (ex-)borstkankerpatiënt die twee jaar lang thuis zat met een verkleefd litteken en een oedeemarm. Ze wilde niet klagen en hoopte dat het vanzelf over zou gaan. Maar het ging zowel lichamelijk als psychisch steeds slechter met haar. Mijn gedachte was: hoe kan ik dit soort ellende voorkomen?

Na mijn studie begon het met een prachtig pand in Haarlem. Dat was precies wat ik voor ogen had: een alles-onder-één-dak kliniek voor nazorg voor (ex-)borstkankerpatiënten. Niet te klinisch, een beetje huiselijk qua sfeer, maar wel professioneel. Al snel bracht ik de geschikte therapeuten bij elkaar en ben ik Nazorg Borstkanker gestart.

Na enkele jaren keihard werken wordt mijn concept gelukkig erkend. Ik heb een zorgtraject geschreven voor de zorgverzekeraars en waarschijnlijk gaan zij het vergoeden vanaf 2017! Maar ik ga door, want ik wil dat heel Nederland in 2020 toegang heeft tot een Nazorg Borstkanker centrum in de buurt. En ik wil dat andere zorginstellingen een voorbeeld nemen aan onze manier van zorg verlenen. Het is effectief, efficiënt en 100% gericht op de cliënt.

Dit is mijn wens en doel in mijn leven.”

Blog

Op mijn blog beschrijf ik mijn ervaringen vanuit de praktijk. Maar ook als ik een spannende afspraak met een zorgverzekeraar heb of als ik iets bereik voor Nazorg Borstkanker wat ik al heel lang wil bereiken. En natuurlijk als de dingen niet helemaal lopen zoals ik ze vooraf bedacht had. Want dat gebeurt ook. Lees je mee op LucetteVermeijden.nl?

Stichting Nazorg Borstkanker

Als we het hebben over Nazorg Borstkanker, kan het gaan over drie dingen. Best wel complex, maar we lichten het even toe. Als eerste is er het unieke, allesomvattende behandelconcept dat we in 2010 Nazorg Borstkanker hebben genoemd. Als tweede is er onze kliniek in Haarlem met dezelfde naam. En tot slot is er de stichting Nazorg Borstkanker. Die bestaat sinds 2015.

Ons zusje: Jolie Care

In 2015 ontstond ook het idee om het lingeriemerk Jolie Care op te richten. Mooie en medisch verantwoorde lingerie, speciaal voor vrouwen met en na borstkanker. Het fijne is dat zij zich in Jolie Care weer mooi en zelfverzekerd voelen. En wat ook fijn is: met de winst van Jolie Care wordt Nazorg Borstkanker ondersteund. Preciezer gezegd, met het geld dat we van Jolie Care krijgen, gaan we Nazorg Borstkanker in heel Nederland beschikbaar én vergoedbaar maken.

Maar waarom een stichting? Simpel: om de geldstromen overzichtelijk te houden en optimaal te benutten, zodat ze vooral bij de zorg terechtkomen.

Neem contact op →