Littekentherapie na borstkanker

Littekentherapie bij Nazorg borstkanker kan uit verschillende vormen therapie zoals; fasciatherapie, littekenmassage, taping, cupping, endermologie, microneedling, compressietherapie en combinaties van bovengenoemde.

Myofasciale release (MFR) is een vorm van manuele therapie waarbij sprake is van

de toepassing van een lage belasting en langdurige rek op het myofasciale complex. Het is bedoeld om het weefsel met optimale rekfunctie te herstellen en pijn te verminderen.

LITTEKENMASSAGE
The role of massage in scar management: a literature review 2012
Conclusie: Het bewijs voor het gebruik van littekenmassage is zwak, de gebruikte regimes zijn gevarieerd en de gemeten resultaten zijn noch gestandaardiseerd noch betrouwbaar objectief, hoewel de doeltreffendheid ervan groter lijkt te zijn bij postoperatieve littekens dan bij traumatische of postverbrandende littekens. Hoewel littekenmassage anekdotisch effectief is, zijn er schaarse wetenschappelijke gegevens in de literatuur om dit te ondersteunen.
SILICONE PLEISTERS
Assessment of the usefulness of silicone plaster application on a postoperative scar in women after mastectomy because of breast malignancy: a preliminary report (2017)
Conclusie: Siliconenverbanden die op een postoperatief litteken werden aangebracht, hadden invloed op de flexibiliteit, kleur en grootte. De behaalde resultaten zijn bevredigend en de toegepaste methode is effectief en veelbelovend. De methoden die worden gebruikt om het litteken, dat vaak wordt aanbevolen maar niet helemaal objectief is, roept enige bedenkingen en twijfels op bij de auteurs.
MICRONEEDLING
Microneedling of Scars: A Large Prospective Study with Long-Term Follow-Up
Conclusie: Deze studie ondersteunt het gebruik van micronaaldbehandeling voor verschillende gezichts- en niet-gezichtslittekens op een breed scala van huidfototypes met een minimaal risico op bijwerkingen. Verdere studies zullen helpen om gestandaardiseerde protocollen vast te stellen om de behandelresultaten voor verschillende soorten littekens te optimaliseren