We maken telefonisch of per mail een afspraak voor een kennismaking (of meteen een intake).
Het liefst maken wij vóór onze eerste ontmoeting al een dossier voor je aan, zodat we de gegevens meteen goed en op de juiste plek kunnen noteren bij de intake. Dat dossier is beveiligd en voldoet uiteraard aan de hoogste standaarden en eisen van de privacywetgeving.
Als je (nog) geen verwijsbrief hebt voor nazorg (of een andere) specifieke behandeling, dan kun je dat altijd na de intake regelen – dan weet je ook meteen wat er precies voor verwijzing moet komen. Als je die wel hebt is dat makkelijk, maar soms blijkt na de intake dat je misschien nog een andere verwijzing of een vermelding erbij moet hebben. Dit kunnen we dan ook regelen of voor je noteren, en je erbij helpen. Wij beschikken over borgmail dus ook de huisarts of specialist kan naar ons mailen met inachtneming van de privacy regels.
Tijdens de intake gaat het erom dat wij goed begrijpen waar je tegenaan loopt, wat je vraag precies is en of wat je klachten zijn. Zo’n intakegesprek kan 30 minuten duren als er een duidelijke en specifieke zorgvraag is. Maar: eigenlijk vinden wij een half uurtje te kort. Zeker voor zo’n belangrijk moment in het proces. Meestal nemen wij 90 minuten de tijd om alles te bespreken wat er te bespreken valt, zodat Lucette een perfect beeld heeft over het benodigde nazorgtraject. Om te weten wat jou gaat helpen, waar jij gebaat bij bent, moeten we je natuurlijk zo goed mogelijk leren kennen.
Na een uitgebreide intake met Lucette Vermeijden (de oprichter en coördinator van Nazorg Borstkanker) stel je samen met haar jouw herstelplan op. Dit kan bestaan uit één of meerdere vormen van therapie en of begeleiding. Dat hangt helemaal af van waar jij behoefte aan hebt op dat moment. En: om wat je aankunt.
Omdat we het belangrijk vinden dat onze resultaten niet alleen voelbaar, maar ook méétbaar zijn, brengen we je fysieke en mentale klachten allemaal in kaart – zelfs met behulp van een speciale lastmeter. Hiermee brengen we helder alle lichamelijk en psychosociale problemen in kaart – en de ernst ervan. Na het traject, dus na maximaal 6-12 weken, doen we opnieuw hetzelfde onderzoek met de lastmeter en kunnen we zien wat de verbetering is. Dat is voor ons goed om te weten en voor jou fijn om te zien wat er is veranderd.
Maar: het kan ook korter. En sneller. Soms is het namelijk al snel het duidelijk dat er één specifieke zorgvraag is, of weet je dat zelf al het beste. Bijvoorbeeld als er alleen een klacht bestaat rondom het litteken of oedeem. Dan doen we natuurlijk alleen een huidtherapeutische intake, net zoals we ons bij psychische klachten alleen op dat onderdeel concentreren. Als het om een puur lichamelijk klacht gaat (wat zelden alléén het geval is), zullen wij of de fysiotherapeut een onderzoek doen. Bijvoorbeeld naar hoe het litteken e ruitziet, aanvoelt en hoe je beweging(sbeperking) is. Uiteraard wordt alles nauwkeurig genoteerd in het dossier voor de volgende behandelingen – maar ook voor de eventuele terugverwijzing of doorverwijzing.
Bij Nazorg Borstkanker zijn we groot voorstander van samenwerking. Samenwerking tussen de verschillende (ook aanvullende) therapievormen, maar ook samenwerking met en tussen de therapeuten in én om ons pand. Maar: uiteraard gaat alles in overleg met jou. Alleen als het functioneel is en als jij het zelf ook wilt en goed vindt, delen wij onze bevindingen met de andere therapeuten binnen Nazorg Borstkanker en eventueel met de doorverwijzer of je huisarts. Op elkaar afstemmen optimaliseert de samenwerking (en daarmee het resultaat) en zodoende hoef jij niet elke keer opnieuw je verhaal te doen. Als de informatie naar iemand gaat die niet in ons pand zit doen gaat dat door middel van ons beveiligde mailsysteem: ‘Zorgmail’. Of we telefoneren, natuurlijk. Tijdens het traject kun je altijd aangeven als er iets onverhoopt niet naar wens gaat. Het is jouw traject, jouw lijf, jij bepaalt. Dat mag bij de therapeut zelf of bij Lucette Vermeijden – de coördinator van Nazorg Borstkanker.
Als het traject voorbij is, beteken het niet dat jij niet meer bij ons terug mag komen. Dat mag namelijk altijd. Voor elke therapievorm. We streven er wel naar dat je na het traject hersteld bent of zelfstandig verder kunt met je herstel, maar natuurlijk blijven we beschikbaar als er toch nog ergens hulp bij nodig blijkt te zijn. Of als je opeens met vragen zit. Of als je opeens een terugval hebt. Daarnaast hopen we natuurlijk dat je altijd blijft komen voor alle goede zorg voor jezelf, en de dingen die we bieden die het leven lichter en leuker maken – zoals Yoga, Pilates en natuurlijk de mooie Care-lingerie.
Hiernaast een handig contactformulier voor al jouw vragen. Wat je natuurlijk ook kunt doen is ons een mailtje sturen met alvast in het kort je vraag. En of je graag teruggebeld of gemaild wilt worden. Dat doen we natuurlijk meteen zodra het kan!
Mijn dankbaarheid is zeer groot dat ik mocht samenwerken met de volgende professionals;
opwolken.com, Daan en Wim voor het maken van de website
Herbert van Hoogdalem voor het redigeren van de teksten
Rona Lane – Janetta Verheij voor de portret foto’s
Floortje Louise voor de kunst/ beelden.
Partners: