Bij oedeem is er sprake van vochtophoping in het weefsel. Bijvoorbeeld in het beschadigde gebied na een operatie of bestraling. Het kan zijn dat het gebied zich na (deel)amputatie uitbreidt van het litteken naar de schouder, arm en soms rug.
Door direct bij de eerste klachten van zwelling of vermoeid gevoel of een stuwend gevoel oedeemtherapie te geven, proberen we uitbreiding te voorkomen.
Hoe eerder je erbij bent, hoe minder erg de klachten worden. En hoe groter de kans op een goed resultaat.
Oedeemtherapie is een combinatie van manuele lymfedrainage, littekenmassage, oefeningen en compressietherapie (drukkleding). In sommige gevallen zijn alleen massage en oefeningen nodig en zal een goede (compressie)top voldoende zijn om de klacht te verminderen of zelfs te verhelpen.
Al tijdens haar studie ontstond bij Lucette Vermeijden (oprichter Nazorg Borstkanker) de ambitie om een nazorgcentrum te ontwikkelen. Aan het Wilhelminapark in Haarlem is inmiddels al jaren een plek waar therapeuten samenwerken om de beste nazorg te bieden van borstkanker.
Een prachtige plek waar al heel veel vrouwen ondersteuning hebben gevonden op weg naar optimaal herstel. Wees welkom bij ons in Haarlem.
Het is normaal dat er na de operatie vocht in het wondgebied zit, rondom het litteken of in de bespaarde borst. Dat heet wondvocht of seroom en heeft een functie tijdens de genezing.
Het is wel verstandig om direct na de operatie een postoperatieve compressie bh te dragen om de hoeveelheid vocht een beetje te beperken. Dit wordt vaak in het ziekenhuis aangeboden of geadviseerd om voorafgaand aan de operatie aan te schaffen.
In de eerste 2-3 weken is verdere behandeling nog niet nodig. Wanneer je merkt dat je arm of schouder dikker wordt, kunnen we wel de afvoer van het lymfevocht rondom het geopereerde gebied behandelen. Dat zal positief werken bij de wondgenezing.
Meestal starten we met oedeemtherapie wanneer na 6 weken de wond is gesloten, maar er nog wel duidelijk voelbaar en/of zichtbaar vochtophoping rondom het litteken of in de bespaarde borst zit.
Oedeemtherapie wordt net als fysiotherapie vergoed; de eerste 20 behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
Dus controleer van tevoren hoeveel oedeembehandelingen je vergoed krijgt uit de aanvullende verzekering.
Soms is het mogelijk om hier rekening mee te houden qua aantal behandelingen. In sommige gevallen is het zo dat je meer behandelingen nodig hebt. Vanaf de 21ste behandeling wordt het vergoed vanuit je basisverzekering en maakt het – net als alle andere zorg uit de basisverzekering – aanspraak op je eigen risico.
Indien je compressie kleding zoals een armkous of thoraxbandage nodig hebt, wordt dit vergoed onder het kopje ‘hulpmiddelen’. We maken ook weleens gebruik van speciale lymfe drainerende verbandmaterialen om de oedeembehandeling ook na het consult nog voort te zetten. Deze worden vergoed als verbandmaterialen.
Voor alles wat vergoed wordt vanuit de verzekeraar, is een verwijsbrief of een receptformulier nodig. Een verwijsbrief voor oedeemtherapie, kun je meteen aan je oncologie verpleegkundige of arts vragen. Of je kunt dit later bij de huisarts vragen.
Het recept voor thoraxbandages regelen we met jou in de praktijk, omdat voor elke fabrikant weer een ander formulier nodig is. Het recept voor verbandmaterialen regelen we – indien nodig – ook in de praktijk voor het specifieke verbandmiddel.
Tijdens het eerste consult in Haarlem doen we een intake, lichamelijk onderzoek, meten we alles op en maken we soms foto’s. Daarom duurt de eerste behandeling meestal 60 minuten. De duur van de daarop volgende oedeembehandeling is zo’n 30-45 minuten.
Hoe lang het gehele behandeltraject duurt hangt af van de mate van beschadiging en de mogelijkheid tot herstel.
Voor ons is het resultaat behaald als je ons niet meer nodig hebt. Het kan zijn dat niet al het oedeem weg is als we stoppen met behandelen, maar dat je er geen last meer van hebt. Of je kunt zelfstandig je klachten verminderen of verhelpen.
Wij vinden het belangrijk dat je geen pijn hebt, niet meer bang bent voor oedeem en zoveel mogelijk bewegingsvrijheid hebt.
Een oedeemtherapeut is een huidtherapeut of een fysiotherapeut die bijscholing heeft gehad in oedeemtherapie. Een huidtherapeut is opgeleid als oedeemtherapeut en littekenspecialist. Wij geven vaak een combinatie van deze twee behandelingen in Haarlem, omdat dit elkaar versterkt.
Helaas heb je niet veel invloed op wel of geen oedeem krijgen. Je kunt er genetisch aanleg voor hebben, maar het gaat vooral om de grootte van de beschadiging aan het lymfesysteem. Bij een wond is er veel oppervlakkige beschadiging en dat herstelt meestal weer volledig.
Soms moet er echter een lymfeklier (of meerdere) worden verwijderd, waardoor je meer kans hebt op oedeemvorming. Ook bestraling zorgt voor beschadiging aan het lymfesysteem. Hoe eerder je bij oedeem de juiste behandeling inzet, hoe meer je de klachten beperkt en hoe groter de kans op herstel.
Om vochtophoping in het wondgebied te beperken, helpt het om lichte druk te geven met een compressietop of postoperatieve bh. Deze schaf je aan voor de operatie en kun je direct na de operatie gaan dragen. Meestal wordt dit ook in het ziekenhuis geadviseerd. Laat je vooral ook adviseren door een mammacare adviseuse of een oedeemtherapeut, want de goede maat en voldoende druk is essentieel.
Een armkous is een hulpmiddel dat ervoor kan zorgen dat een zwaar en drukkend gevoel in de arm vermindert. Het zorgt er ook voor dat je arm en hand niet steeds dikker worden.
Wij meten armkousen en handschoenen aan en bestellen deze via een bedrijf die met alle fabrikanten contact en contracten heeft. Daarom is er veel keuze en kunnen we samen naar de beste oplossing voor jou zoeken.
Een armkous kan een goed hulpmiddel zijn, maar we begrijpen dat niemand zit te wachten op het dragen van een armkous en/of handschoen. Daarom proberen we te voorkomen dat je een armkous moet dragen.
Hoe eerder je met je klachten naar een oedeemtherapeut gaat, hoe groter de kans is dat je geen armkous nodig hebt. In sommige gevallen kun je wel een armkous nodig hebben, maar hoef je het niet dagelijks te dragen. Dan is het een soort hulpmiddel wat je zelf kunt inzetten op het moment dat jij voelt dat het nodig is. Er bestaan ook arm kousen die voor licht oedeem in de arm heel fijn zijn.
Kennismaken?
- Noemie
- Sibel
- Karin
- Roelien
- Irene
Protheselingerie | Sportkleding | Massages | Yoga | Pilates
Protheselingerie | Sportkleding | Massages | Yoga | Pilates
Nazorg Borstkanker
Wilhelminapark 27
2012 KC Haarlem
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?