Wat is oefen­therapie?

Oefentherapie helpt je om een gezonde houding aan te leren en beter en soepel te bewegen. Bewegen is gezond. Dat is een feit. Bij beweging verbeter je de doorbloeding, neemt je lichaam voedingsstoffen beter op en stimuleer je de afvoer van lymfevocht en afvalstoffen.

Als oefentherapeut begeleiden wij je bij oefeningen die gericht zijn op jouw klacht en op het verbeteren van het gebied wat is aangedaan door borstkanker. Ook maken we je lichaam weer soepeler, zodat je weer durft te bewegen, kracht opbouwt en letterlijk en figuurlijk sterker wordt.

Oefentherapie bij Nazorg Borstkanker in Haarlem

Al tijdens haar studie ontstond bij Lucette Vermeijden (oprichter Nazorg Borstkanker) de ambitie om een nazorgcentrum te ontwikkelen. Aan het Wilhelminapark in Haarlem is inmiddels al jaren een plek waar therapeuten samenwerken om de beste nazorg te bieden van borstkanker.

Een prachtige plek waar al heel veel vrouwen ondersteuning hebben gevonden op weg naar optimaal herstel. Wees welkom in de praktijk van Nazorg Borstkanker in Haarlem.

Welke oefeningen vallen onder oefentherapie?

Soms is het als je herstelt van borstkanker voor je gevoel niet mogelijk om te bewegen, maar hangt het af van jouw verwachtingen. Een bewuste diepe in- en uitademing is bijvoorbeeld ook bewegen. Wanneer je dat met aandacht vijf keer gaat herhalen, zul je zelfs merken dat dit al vermoeiend kan zijn. Maar wat vooral belangrijk is: het helpt.

Wat ook belangrijk is om te weten is dat rek- en strekoefeningen (zoals de diepe ademhaling) prikkels geven aan het weefsel. En door de rekprikkel stimuleer je de aanmaak van kleine haar-, bloed-, zenuw- en lymefvaatjes. Je maakt dus letterlijk het gebied gezonder en je verbetert de eventuele wondgenezing.

Oefentherapie is een essentieel onderdeel van oedeemtherapie, littekentherapie en fascia therapie.

Pilates als bindweefselmassage

Pilates is eigenlijk een soort fascia therapie (bindweefselmassage). Je beweegt heel bewust en gecontroleerd, waardoor het heel geschikt is als je beperkingen hebt in het bewegen of recent bent geopereerd. In de oefentherapie wordt de kennis en ervaring vanuit de fascia in combinatie met de pilateslessen gecombineerd.

Lucette geeft al vanaf haar 18de les in pilates. Haar speciale nazorg borstkanker-pilates lessen zijn een krachtige aanvulling op het nazorgtraject. Het bevordert het herstel van het weefsel en de vitaliteit van het lymfesysteem.

Wanneer mag ik starten met oefentherapie?

Wanneer je start met oefentherapie hangt af van de grootte van de wond of het litteken, het advies van de arts en jouw algehele gezondheid. Meestal mag je 6 weken na de operatie wat actiever gaan bewegen. Voor die tijd kun je wel al lichte oefeningen doen onder begeleiding. We stemmen ons advies echt af op jouw persoonlijke situatie.

Er zijn ook standaard oefeningen die je kunt doen om de wondgenezing te bevorderen en om het gebied om de wond zo gezond en soepel mogelijk te houden. En er zijn ook oefeningen die je thuis kunt doen ter ondersteuning van de oedeem- of littekenbehandeling. 

We hebben een pakket voor je gemaakt met oefenmateriaal dat je gemakkelijk mee kunt nemen en krachtige oefeningen mee kunt doen.

Kennismaken?