Wat is litteken­therapie?

Littekentherapie is een combinatie van specifieke massagetechnieken met als doel het littekenweefsel beter te doorbloeden en te verzachten met oefeningen (stretching), eventueel aangevuld met siliconenpleisters.

Littekentherapie wordt vaak gecombineerd met fasciatherapie. Fascia therapie is een verzameling van technieken om bindweefsel te masseren. Het richt zich op een groter gebied, bijvoorbeeld het hele borst-, oksel-, schouder- en nekgebied. Littekentherapie wordt alleen toegepast op het littekenweefsel zelf.

Littekentherapie bij Nazorg Borstkanker in Haarlem

Al tijdens haar studie ontstond bij Lucette Vermeijden (oprichter Nazorg Borstkanker) de ambitie om een nazorgcentrum te ontwikkelen. Aan het Wilhelminapark in Haarlem is inmiddels al jaren een plek waar therapeuten samenwerken om de beste nazorg te bieden bij borstkanker.

Een prachtige plek waar al heel veel vrouwen ondersteuning hebben gevonden op weg naar optimaal herstel. Wees welkom in Haarlem.

Cupping om littekenweefsel losser te maken

Wij gebruiken ook vaak ‘cupping’ om het verkleefde littekenweefsel losser te maken. Cupping is een hele oude techniek die vooral veel in de oosterse geneeskunde wordt gebruikt. De huid en het bindweefsel eronder worden door het creëren van een vacuüm een beetje omhoog getrokken.

Je krijgt daardoor negatieve druk, wat het weefsel losser maakt en heel erg goed doorbloed. Je voelt daarna direct verzachting.

Littekenmassage en lymfedrainage

Littekentherapie wordt ook tijdens oedeemtherapie toegepast. Rond het litteken gaat namelijk vaak ook vocht zitten wat verhard en zo lijkt het litteken groter dan het zou moeten zijn. Door de littekenmassage te combineren met lymfedrainage zorg je voor het verzachten van het weefsel rondom het litteken en voor betere afvoer van opgehoopt vocht.

Wanneer heb ik littekentherapie nodig?

Een litteken ontwikkelt zich in de twee jaren na de operatie. Daarom wil je een litteken dus het liefst behandeld hebben binnen twee jaren. Het kan ook later, maar het resultaat zal minder opleveren en de behandeling duurt langer.

De wond moet helemaal gesloten zijn voordat je littekentherapie kunt toepassen. Zonder complicaties is een chirurgische wond meestal na zes weken goed gesloten. Je bent welkom bij een huidtherapeut wanneer de wond na zes weken is genezen, maar je het nog steeds erg voelt trekken.

Een litteken kan aan het omliggende weefsel gaan vastgroeien. Dat is op zich niet erg, maar het kan bijvoorbeeld bij je ribben zorgen voor een pijnlijk en beurs gevoel. Soms voelt het zo strak aan dat je niet volledig kunt ademen. Deze klachten behandelen wij als huidtherapeut met littekentherapie en fascia therapie.

Als je er snel bij bent, kun je voorkomen dat het echt verkleefd.

Een litteken kan aan het omliggende weefsel gaan vastgroeien. Dat is op zich niet erg, maar het kan bijvoorbeeld bij je ribben zorgen voor een pijnlijk en beurs gevoel. Soms voelt het zo strak aan dat je niet volledig kunt ademen. Deze klachten behandelen wij als huidtherapeut met littekentherapie en fascia therapie.

Hypertrofisch litteken

Het kan ook zijn dat het litteken hypertrofisch wordt, dan ontwikkelt er meer littekenweefsel dan nodig. Je krijgt daardoor een bobbelig litteken aan de oppervlakte en/of het wordt erg rood. Dit behandelen we met littekenmassage en met siliconenpleisters.

Siliconenpleister leg je als bescherming over het litteken en zorgen voor ‘rust’ aan de oppervlakte van de huid en in de onderliggende laag. Hierdoor verzacht het weefsel en vermindert de roodheid.

Heb ik een verwijsbrief nodig?

Een huidtherapeut is direct toegankelijk. Dat betekent dat je zonder verwijsbrief een afspraak kunt maken voor een korte intake om te kijken of er een indicatie is voor een behandeling. Dan kunnen we je vertellen of we iets voor je kunnen doen en wat er nodig is om aan een verwijsbrief te komen voor eventuele vergoeding.

Littekentherapie wordt door sommige verzekeraars vergoed, maar vaak wordt het gecombineerd met oedeemtherapie en wordt het vergoed als oedeemtherapie.

Siliconenpleisters worden vergoed als verbandmiddel. Hiervoor is dan wel weer een receptformulier nodig van een arts of verpleegkundig specialist. Dit regelen we – indien nodig – samen in de praktijk.

Hoe lang duurt een littekenbehandeling?

Een littekenbehandeling duurt meestal 20-30 minuten. Hoe lang het duurt voordat het gewenste resultaat behaald is, hangt af van de grootte van het litteken, de conditie van het weefsel en de algehele gezondheid.

Als er een complicatie is opgetreden tijdens de wondgenezing, is het litteken vaak hardnekkiger en duurt het langer voordat het weefsel weer wat zachter is.

Welke resultaten kan ik verwachten?

Als je langer wacht met behandelen, duurt het ook langer voordat het gewenste resultaat is behaald. Soms wordt het litteken dan steeds weer stugger en moet je eens per maand blijven behandelen om het soepel te houden. Hoe eerder je begint met de behandeling, hoe beter.

Het resultaat is ook afhankelijk van de ernst van het litteken. Zit er een litteken waardoor je niet meer kunt bewegen, dan is kunnen bewegen zonder pijn al een geweldig resultaat. In andere gevallen speelt het esthetische aspect meer mee. Om het litteken esthetisch te verbeteren, gebruiken wij de Dermapen. Daarmee kunnen we het zichtbare littekenweefsel verzachten en normaliseert de kleur van de huid.

Veelgestelde vragen over litteken­therapie:

Nee helaas, littekenweefsel is nodig om de huid en het onderliggende weefsel gesloten te houden. Het heeft dus ook een andere, meer stugge structuur dan onbeschadigd weefsel.

Ja, dat kan zeker. We hebben allemaal bindweefsel (fascia) wat onze huid met spieren, botten en gewrichten verbindt. Als er ergens weefsel wordt verwijderd, wordt er letterlijk een stukje bindweefsel verkort en trekt dat aan het omliggende bindweefsel. Zo kan dat littekenweefsel trekken aan het bindweefsel in de oksel, het weefsel over de ribben, het bindweefsel over het schouderblad en ook aan de nek.

Sommige vrouwen krijgen onverklaarbare hoofdpijn. Als we dan het litteken masseren, gecombineerd met fascia technieken in het omliggende gebied, kan de hoofdpijn verdwijnen.

Littekentherapie kan pijnlijk zijn, omdat het stugge weefsel een beetje losser gemaakt moet worden door middel van massagetechnieken. Wij behandelen natuurlijk al 11+ jaar littekenweefsel dus we doen dit met uiterste zorgvuldigheid. Je voelt meestal direct daarna al verlichting.

Kennismaken?