Hoe Kan Dit Nou? Dat Niet Meer (Ex-)Borstkankerpatiënten Dit Weten?

Door Lucette Vermeijden

Vanmorgen zat er een mooie jonge vrouw voor mij in mijn praktijk. Ze had van een vriendin gehoord dat ik Pilatesles geef voor vrouwen die borstkanker hebben gehad.

Ze mailde me eerst met de vraag wanneer ze een les kon meedoen, maar ik dacht: “…als jij net klaar bent met borstkanker, wil je dan niet eerst een gesprekje met mij over wat je precies nodig hebt?”

Dat wilde ze inderdaad wel. Maar ze wist eigenlijk niet echt wat er dan nog meer mogelijk was. Tot ze vanmorgen in mijn praktijk zat, met een kopje thee.

Ze is in het AVL in Amsterdam geholpen. Goed en lief geholpen. En ook nog in Hoofddorp. Met beide ziekenhuizen heb ik wel eens contact, ze weten van mijn bestaan. En toch heeft deze jonge vrouw helemaal niets meegekregen van wat er ook kan zijn voor haar aan nazorg, aan begeleiding bij herstel. Ze wist niet eens dat er beugelloze bh’s bestaan. Of dat ze recht heeft op een deelprothese als na de bestraling de bespaarde borst ongelijk blijft aan de gezonde borst.

Ze is 34 jaar. Ze mag toch zo goed mogelijk herstellen?? Sterker nog: dat MOET ze van mij ?

Haar borst is grijs en grauw met hier en daar nog roodheid van de bestraling.

– “Daar kun je iets aan doen hoor, als je wilt”.

“O ja?”

– “Ja, en heb je last van ongelijke borsten”.

“Nou valt wel mee, ik draag gewoon losse kleding”.

-“Voor de rest van je leven?”, vraag ik met een lach. “Je zou ook voor een aanvullende borstprothese kunnen kiezen voor de dagen dat je bijvoorbeeld een mooi jurkje aan wilt”.

“Bestaat dat?”

-“Ja, en je hebt er ook recht op. Het wordt vergoed door de zorgverzekeraar”

“Wow wat geweldig, èn ik zie hier ook allemaal mooie beugelloze bh’s hangen, ik loop maar steeds met van de flut-topjes, omdat ik geen beugelbh’s kan verdragen op de bestraalde huid. Ik wist niet waar ik zo’n beugelloze bh kan kopen. Ik zou best graag weer een normale bh aan willen. Dat ziet er toch weer wat vrouwelijker uit”.

We maken een afspraak voor een behandeling van wat vochtophoping en de bestraalde huid en een proefles Pilates.

Ze loopt de deur uit en zegt: “Nou, ik voel me herboren. Ik ben heel erg blij dat ik hier terecht ben gekomen. Dank je wel”.

Delen:

Op de hoogte blijven?

We durven te beweren dat er niemand meer gedreven is om betere nazorg te bieden na borstkanker dan onze oprichter: Lucette Vermeijden. En ze deelt haar visie graag met je.

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen? En uitnodigingen en aanbiedingen van ons te ontvangen? We zullen je niet spammen, dus geen zorgen!

Meer blogs

Littekentherapie en behandeling bij/na borstkanker

Vallen. Weer Opstaan. Loslaten. En Weer Doorgaan.

Oedeemtherapie bij/na borstkanker

Fysio- en bewegingstherapie bij/ na borstkanker