Littekentherapie en behandeling bij/na borstkanker

Door Lucette Vermeijden

Littekentherapie na borstkanker

Littekentherapie bij Nazorg borstkanker kan uit verschillende vormen therapie zoals; fasciatherapie, littekenmassage, taping, cupping, endermologie, microneedling, compressietherapie en combinaties van bovengenoemde.

Myofasciale release (MFR) is een vorm van manuele therapie waarbij sprake is van de toepassing van een lage belasting en langdurige rek op het myofasciale complex. Het is bedoeld om het weefsel met optimale rekfunctie te herstellen en pijn te verminderen.

Onderzoek: Littekenmassage

Conclusie: Het bewijs voor het gebruik van littekenmassage is zwak, de gebruikte regimes zijn gevarieerd en de gemeten resultaten zijn noch gestandaardiseerd noch betrouwbaar objectief, hoewel de doeltreffendheid ervan groter lijkt te zijn bij postoperatieve littekens dan bij traumatische of postverbrandende littekens. Hoewel littekenmassage anekdotisch effectief is, zijn er schaarse wetenschappelijke gegevens in de literatuur om dit te ondersteunen. Bekijk het onderzoek.

Onderzoek:  Littekenbehandeling

Conclusie: Dit onderzoek toont aan dat ontbrekende littekenbehandeling na slechte wondgenezing met gecompliceerde littekenvorming in verband gebracht kan worden met fysieke en psychosociale gevolgen bij de patiënt. Plastisch chirurgen spelen een essentiële rol bij het minimaliseren van littekenvorming na een operatie en bij het corrigeren van overmatig littekenweefsel als ze eenmaal uitgerijpt zijn. Keuzes omtrent de toepassing van littekenbehandeling moeten worden gemaakt aan de hand van evidence based onderzoek en klinische redenatie op de situatie van de individuele patiënt.

Preventieve maatregelen hebben een hoge prioriteit en moeten vóór, tijdens en onmiddellijk na het sluiten van de wond worden toegepast. De behandeling van hypertrofische littekens, ingetrokken/verklevende littekens en keloïden is over het algemeen gebaseerd op het verminderen van de spanning op het litteken, het verwijderen van het overtollig littekenweefsel door reconstructieve chirurgische technieken en/of het injecteren van stoffen die het collageen afbreken.

Siliconenverbanden en -gels worden in de categorie niet-invasieve therapieën als de ‘gouden standaard’ gezien zowel ter preventie als de behandeling van hypertrofische littekens en keloïden. Het combineren van de niet-invasieve en invasieve methodes kan gedaan worden om de patiënten het meest optimale behandelresultaat te bieden. Bekijk het onderzoek.

Onderzoek: Siliconenpleisters

Conclusie: Siliconenverbanden die op een postoperatief litteken werden aangebracht, hadden invloed op de flexibiliteit, kleur en grootte. De behaalde resultaten zijn bevredigend en de toegepaste methode is effectief en veelbelovend. De methoden die worden gebruikt om het litteken, dat vaak wordt aanbevolen maar niet helemaal objectief is, roept enige bedenkingen en twijfels op bij de auteurs. Bekijk het onderzoek.

Onderzoek: Microneedling / micronaaldbehandeling

Conclusie: Deze studie ondersteunt het gebruik van micronaaldbehandeling voor verschillende gezichts- en niet-gezichtslittekens op een breed scala van huidfototypes met een minimaal risico op bijwerkingen. Verdere studies zullen helpen om gestandaardiseerde protocollen vast te stellen om de behandelresultaten voor verschillende soorten littekens te optimaliseren. Bekijk het onderzoek.

Richtlijnen

Richtlijnen zijn bedoeld als maatstaf voor de beste kwaliteit zorg voor de patient met een bepaalde klacht. Zoals borstkanker, lymfoedeem en littekens. Op basis van de informatie die gegeven wordt in richtlijnen passen zorgverleners hun behandeling aan om de meest recente en effectieve manier van zorg te verlenen.

  1. Richtlijn Borstkanker 2020
    Conclusie: Alle zorg rondom borstkanker wordt in Nederland op gebaseerd op deze richtlijn.
  2. Richtlijn lymfoedeem 2014
    Conclusie: Alle zorg rondom lymfoedeem wordt in Nederland gebaseerd op deze richtlijn. Momenteel wordt er door verschillende disciplines gewerkt aan vernieuwing van deze richtlijn.

Delen:

Op de hoogte blijven?

We durven te beweren dat er niemand meer gedreven is om betere nazorg te bieden na borstkanker dan onze oprichter: Lucette Vermeijden. En ze deelt haar visie graag met je.

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen? En uitnodigingen en aanbiedingen van ons te ontvangen? We zullen je niet spammen, dus geen zorgen!

Meer blogs

Hoe Kan Dit Nou? Dat Niet Meer (Ex-)Borstkankerpatiënten Dit Weten?

Vallen. Weer Opstaan. Loslaten. En Weer Doorgaan.

Oedeemtherapie bij/na borstkanker

Fysio- en bewegingstherapie bij/ na borstkanker